To do lijst

Blog in het kader van een samenwerking met beleef coaching

Veel mensen hebben lol in het maken van lijstjes. Ik ben er zelf ook zo eentje. Het houdt me bij de les en het maakt dat ik niets (of nou ja: bijna niets) vergeet. Het brengt structuur aan, ik krijg er overzicht van en het houdt me bij de les. Het systeem wat ik op dit moment gebruik, werkt goed voor mij. Ik ben altijd op zoek naar manieren om mijn manier te verfijnen, en de tip waar ik eerlijk gezegd het allermeest aan heb gehad, is meteen ook de meest simpele die ik ooit kreeg:

 

Gebruik een notitieboekje in plaats van losse papiertjes.

Ik weet niet hoe vaak het mij is overkomen dat ik een prachtig lijstje had gemaakt, maar vervolgens dat hele lijstje niet meer terug kon vinden. Sommige mensen maken van dat soort boekjes, die men Bullet Journal -afgekort BuJo- noemt een prachtig kunstwerk. Ik heb mij vele avonden doorgebracht met het mij vergapen aan allerlei verschillende youtube-filmpjes die over dit onderwerp gaan. Als je een beetje creatief bent, spreekt het je vast aan, een BuJo maken. De informatie die je hierover kunt vinden is haast oneindig. Dat brengt mij meteen bij de volgende tip:

Zorg dat je je focus houdt.

Ben je eenmaal met een to do lijstje gestart in de ochtend, zorg dan dat je tijd en ruimte voor jezelf vrijmaakt om deze ook daadwerkelijk af te werken. Dat betekent niet alleen dat je zelf gedisciplineerd moet zijn en blijven, maar ook dat je eerst  de ene taak eerst afwerkt voor je met de volgende begint. In de waan van de dag liggen allerlei afleidingen op de loer: Een collega wil met jou sparren, je krijgt allerlei telefoontjes achter elkaar, de cavia is verkouden of je ziet ineens allerlei ‘andere belangrijke’ dingen, zoals de was, de ramen die smerig zijn of de planten die om water roepen. Bedenk, vóór je aan je lijst begint, wat vandaag écht af moet. Maak prioriteiten en begin met het belangrijkste. Is alles even belangrijk, kijk dan naar wat je de vervelendste klus vindt.

Begin met de meest vervelende klus: eat that frog!

“Als je elke ochtend begint met het eten van een levende kikker, zal de rest van de dag ‘een makkie’ zijn” aldus Mark Twain. Ik raad je ten stelligste af om dit advies ter harte te nemen, maar wat hij beweert, klopt wel. Wanneer je de meest vervelende klus naar het einde van de dag uitstelt, blijf je er de hele dag mee in je hoofd lopen. Terwijl, als je het als eerste doet, je je de rest van de dag een stuk lichter zult voelen, omdat je het vervelendste al achter de rug hebt.

Wat ook vaak gebeurt, is dat je, wanneer je met de ene klus bezig bent, je van alles te binnen schiet wat je ook nog moet doen. Is het niet je collega, dan is jouw hoofd het wel, die jou afbrengt van waar je mee bezig bent. Voor je het weet, heb je aan het einde van de dag van alles een beetje gedaan, maar is bijna niets af van je lijstje. David Allen, de Getting things done-goeroe, stelt:

Schrijf ALLES wat je moet doen op.

Zorg dat je een vaste plek hebt waar je al je briljante invallen en belangrijke to do’s verzamelt, zodat je ze later niet meer kunt vergeten. Dat kan zijn in een app op je telefoon (bijvoorbeeld Evernote, of gewoon Notities), maar dat kan ook gewoon je notitieboekje. Verzamel dagelijks of wekelijks al je ideeën en to do’s en noteer ze op je to do lijstje. Op die manier kun je het niet vergeten, maar maak je toch eerst de taken af waar je mee bezig bent. Aan het eind van de dag zul je zien dat je heel wat afgevinkte to do’s hebt!

Hoe zou het voor je zijn als..
  • Je vaker de dag vol energie en blijdschap start
  • Je meer grip ervaart op je huishouden en de zorg voor je gezin
  • Je je werk en bijna fluitend naast doet
  • Als kers op de taart heb je meer tijd voor jezelf
Dat is mogelijk!

Beleef Coaching Evelyn Reidinga & Via Anita naar Vitaliteit bieden je in een samenwerking het Beleef Vitaliteit Pakket aan, waarbij je in zes opeenvolgende afspraken drie coachingssessies en drie VoetreflexPlus behandelingen krijgt. In de ene week word je gecoacht en in de andere krijg je een VoetreflexPlus behandeling.