vakantiestress ↔ stressvakantie ↔ vakantieziekte

stress voor je vakantie, zorg voor ontspanning vooraf

Vele mensen verheugen zich weer op de naderende vakantie. En dan ken je dat wel, in de laatste week voor je vakantie nog van alle werk/privé zaken even afhandelen. Huis en tuin moeten aan kant.En druk dat we nog zijn in deze laatste week. Je bent helemaal in de stress modus (die je misschien al had of in de laatste week er extra bij is gekomen). Dan de vakantie zelf: de eerste week ben je aan het ontstressen, en hoeveel mensen worden er niet ziek? De tweede week ben je relaxed en de derde week krijg je al weer dat gevoel ik moet gaan werken, dan moet er dit, dan moet er dat, al je vakantie spullen moeten voor je aan het werk gaat weer opgeruimd enz.

Waarom wordt je ziek in de vakantie?

Je werkt voor je vakantie (en misschien altijd wel) te veel, waardoor je lichaam dit als stress ervaart. Misschien dat je dat zelf nog niet in de gaten hebt en al vele belangrijke signalen hebt gemist. Je lichaam is dan erg druk om alle functies in balans te houden, zodat het naar omstandigheden nog redelijk functioneert. En dan is er die vakantie, de stress valt weg, je structuur (dagritme) is totaal anders. Dit geeft een onbalans in je lichaam en dan komen de kwaaltjes om de hoek kijken.

Wat is nu de tip!

Laat je vakantie ook echt je vakantie zijn, en ga er dan ook relaxed in. Begin een week en misschien wel langer van te voren om ruimte te maken in je agenda, zodat je al een beetje in de vakantiemodus staat. Behoed jezelf om nog even in de laatste week voor je vakantie een deadline te moeten halen. En verder de natuurlijk bekende dingen: eet gezond, beweeg voldoende, slaap voldoende.

Aan het eind van je vakantie! Hoe ga je verder?

De vakantie loopt ten einde, je begint al weer na te denken over je werk, welke stapels er op je liggen te wachten, Hoo stop! Hier kan je al wat veranderen. Kom niet de dag voor je aan het werk moet terug van vakantie. Neem eerst nog enkele dagen vrij om weer een ritme op te pakken voor je aan het werk gaat. Plan ook niet meteen je agenda vol, ik zou zeggen zo’n 80%, dan heb je ruimte voor onverwachte dingen (let op! Voor je vakantie maak je vaak al afspraken voor na de vakantie). Begin ook niet meteen aan flinke projecten, maar start eenvoudig, zo kan je beginnen in de relaxmodus. Let ook op dat de mailbox niet de baas over jou wordt, ga hier selectief mee om. Stort je ook niet volledig op je werk, maar zoek ook ontspanning naast je werk. Ga bewegen, zeker bij een zittende baan is dit zeker niet onbelangrijk.

En niet geheel onbelangrijk: ik schrijf dit stukje natuurlijk niet zonder reden. Wanneer je in de vakantie tot de conclusie bent gekomen om wat beter voor jezelf te zorgen, kan ik daar een onderdeel in zijn. Een VoetreflexPlus behandeling ontspant namelijk je lichaam en geest, het laat ook je energie beter stromen waardoor je meer vitaliteit en rust ervaart. Ook bevordert het de gezondheid waardoor klachten worden voorkomen of verminderen.

Wil jij op een gezonde voet verder en ben jij benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Bel naar 06 – 156 165 94 of stuur een mail.

P.s
Een vitale vakantie gewenst van via Anita naar vitaliteit!