Waarom burn-out een “bewuste” keuze is!

De haren vliegen je misschien overeind bij het lezen van de titel.
En toch is burn-out een “bewuste” keuze van je lichaam. Iets waar je zelf iets aan kan doen.
Ja dit zijn harde woorden.

Ik zal het proberen uit te leggen.
Door een hevige burn-out gaat je lichaam “uit”, b.v. dat je ledematen het niet meer doen of het wordt je letterlijk zwart voor je ogen. Dit doet het lichaam bewust, om te overleven. Zodat de vitale organen zolang mogelijk blijven functioneren.

Waarom kan je er zelf wat aan doen?
Laat ik het proberen met een voorbeeld uit te leggen.
Wanneer er op het dashboard van je auto een oranje lampje van het oliepeil begint te branden, kom je in actie (ga ik vanuit). Je gaat naar de garage of gaat zelf de olie bijvullen en de auto loopt weer prima. Maar wat gebeurt er als je dat niet doet? Dan loopt de motor vast.

Omdat we vaak maar door denderen

Wat heeft dit met je lichaam te maken?
Jou lichaam is net als een dashboard van je auto, die geeft allerhande aan signalen. Vaak luisteren we niet meer goed naar ons lichaam. Dit is vaak omdat we maar door denderen of niet meer weten hoe we er naar moeten luisteren. En wanneer je wel luistert weten we vaak niet wat we er mee moeten doen.

Nu denk je misschien: waar gaat dit over! Stel je lijf geeft een signaal hoofdpijn, dan stopt men er meestal een pijnstiller in maar gaat gewoon door.
Wanneer je lichaam moe is, maar er allerhande aan afspraken staan gaan we gewoon naar de afspraken toe i.p.v. rust te nemen.
Zijn de spieren in je nek/schouders erg stijf en gespannen dan merk je dit op, is het te heftig dan neem je een pijnstiller. Maar bewust die spieren ontspannen dat doen we niet.

Nu zijn dit signalen die we wel opmerken, maar vaak negeren. Maar denk eens aan de kleinere signalen b.v. acne, jeuk, ontlasting die er anders uitziet dan een worst en zonder afvegen, donkere urine, onaangename transpiratie, enz.

Wanneer je je lichaam vergelijkt met een auto, dan is de motor van de auto net zo belangrijk als het hart en de longen van je lichaam. In beide gevallen, als de motor/ hart-longen ermee stopt doet de auto/het lichaam niet meer.
Het lichaam is dan ook erg zuinig op de vitale functies, en laat dan ook als eerste gebreken zien in de meer “onbelangrijke functies”, zoals huid, haar, nagels, voortplantingsstelsel, spijsverteringsstelsel.
Wanneer het lichaam daar wel signalen laat zien (net zoals het oranje lampje op je dashboard), is dit een sein die je verteld: let op: je gaat niet goed met je lichaam om, doe een stap terug (ontspan, pas je voeding aan, wat je doet doe het met passie, enz), want ga je zo door dan beschadig jij uiteindelijk je motor (hart en longen).

Waarom een burn-out een “bewuste” keuze is

Waarom een burn-out dan een “bewuste” keuze is? Je lichaam zegt op dat punt, nu is het genoeg, ik stop ermee, zodat je wel in herstel moet.
En wat kun je er zelf aan doen? Luister naar de signalen van je lichaam en doe er wat mee! Met op weg naar meer vitaliteit kan ik je helpen door uit te leggen wat de signalen van het lichaam jou vertellen en wat je kan doen om ze op te lossen.
Wil jij hulp voor het te laat is, neem dan contact op!