De westerse voeding waardoor we onszelf ziek eten

Bijna een kwart van de Nederlanders heeft problemen met

de maag, de darmen en de lever.

Dit blijkt een onderzoek van het RIVM.

Zit het daar niet goed dan kan dat gevolgen hebben voor je afweer en voor je gemoed. Uit nieuwe cijfers blijkt dat  er in 2017 ruim 3,7 miljoen personen bij de huisarts stonden geregistreerd met een Maag-Lever-Darm-aandoening. In 2017 overleden zo’n 15.000 mensen aan Maag-Lever-Darm-problemen.

Dit zijn nogal cijfers.

 de darmen zijn de basis van je immuunsysteem

De darmen zijn de basis van je immuunsysteem. Je immuunsysteem beschermt je tegen indringers van buitenaf. Het is ontworpen om het lichaam te verdedigen tegen lichaamsvreemde stoffen zoals bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en gifstoffen. Dit afweersysteem is ontzettend sterk, maar ook heel complex. En met ons huidige westerse voedingspatroon doen wij onze darmen (de basis van je immuunsysteem) geen goed.  Volgens huisarts en leefstijlarts  Melanie Meijer heeft een kleine groep mensen echt een darmziekte en is het gros te wijten aan een slechte leefstijl.

we eten onszelf ziek, dat is echt schrikbarend

Veel mensen hebben onverklaarbare buikpijn klachten.  Net als huisarts en leefstijlarts Melanie Meijer schrik ook ik me vaak kapot wanneer ik vraag naar het voedingspatroon. Veel te veel suiker, te veel granen en teveel zuivel en veel te weinig groente en  te weinig variatie. Het hele westerse voedingspatroon is een ramp voor onze darmbiotica, in de volksmond darmflora. Door een andere leef- en voedingsstijl is er heel veel aan klachten te verminderen.

Kijk wat zij erover zegt..

“Voor een grote groep mensen valt met het aanpassen van de leefstijl een wereld te winnen”, zijn  haar woorden.

En met deze woorden ben ik het volledig eens. Dat is ook de reden geweest dat ik de opleiding orthomolculaire voeding heb gevolgd en me heb opgeleid tot RefleX Natuurlijk (w)eten coach.

Wat houdt RefleX Natuurlijk (w)eten nu in?

Het is eigenlijk niets anders dan “gewoon” eten. Tijdens dit programma krijg je informatie over voeding, b.v. waarom granen en zuivel niet zo goed voor je zijn. Ook komt er aan de orde waardoor het komt dat je zoveel moeite hebt om je aan gezonde voeding te houden, en wat voor velen een opluchting is, je hoort ook dat jij er niet altijd zelf schuldig aan bent dat je het gezonde eten niet volhoudt. Maar wat dan nog meer van belang is, is dat je leert waardoor dat komt en hoe jij dat kan  gaan veranderen.

Voor meer informatie kijk op RefleX Natuurlijk (w)eten