Waarom we de plank volledig mis slaan!

Gezondheid wie heeft het er niet over? En hier volgt dan het vervelende IEDEREEN ZEGT WAT ANDERS! En dan zie je door de bomen het bos niet meer omdat de een beweert dat dit goed is, en nog geen artikel later lees je weer dat je dat net niet moet doen.  Wie moet je nu geloven en wat moet je nu doen?

Laat ik beginnen met de “superfoods”. “Superfood”, dat is een voedingsmiddel die veel goede voedingsstoffen bevat. Enkele voorbeelden  waarvan wordt gezegd dat het “superfood” zijn, b.v. gojibessen, chiazaad, tarwegras enz. Iedereen zegt dat dit zo goed is, dan neem ik dat ook maar. En dan eten we dit bij het ontbijt, bij de lunch en misschien ook nog wel bij het avond eten en dat doen we nagenoeg 7 x per week. In deze gedachtegang zit geen logica.

Waarom is dit geen logica? Een voorbeeld: Broccoli, zit ook vol met goede voedingsstoffen, dus ook een “superfood”. Een ei zit ook vol met goede voedingsstoffen, dan is dit ook een “superfood”. Maar een broccoli bevat hele andere voedingsstoffen dan een ei. Waarom mist er volgens mij de logica, omdat we dan horen dat het een “superfood” is, eten we bijna alleen maar meer dat product en veel minder andere producten. Hierdoor gaan we veel te eenzijdig eten. Ja dat product bevat veel goede voedingsstoffen, maar het lichaam is een gevarieerd aanbod van voedingsstoffen nodig. Want alleen leven op de broccoli zal niet gaan.

Daarnaast gaat er nog iets mis. Je hoort of leest ergens over een “superfood”, of “dieet” of willekeurig ander gezondheidsverhaal. En dan ga jij dat ook maar doen. Nu wil ik niet zeggen dat het verkeerd is om die tip uit te proberen. Maar ik leg de nadruk op uitproberen, omdat ieder mens uniek is. Dus wat voor jou werkt, werkt niet voor mij en andersom.  Wederom een voorbeeld: Een peper, wie kent het niet? En iedereen weet, daar wordt je heet van. Ben jij een persoon die het altijd koud heeft, dan geniet jij van die peper, omdat jij er lekker warm van wordt. Maar: ben jij nu iemand die het altijd heel heet heeft, dan doe ik jou geen plezier met die peper, want je raakt compleet oververhit van.

Nog maar een voorbeeld: Een hot item is sporten. Omdat iedereen zegt dat het goed is ga ik dat ook maar doen. Je neemt een abonnement op de sportschool, en je propt het in je agenda tussen alle afspraken door en gaat met frisse tegenzin er elke week naartoe, . Plezier….. dat heb je er niet in, maar ja, het is toch zo gezond.  Dit geeft op termijn stress, want het past niet in je agenda, en je vindt er geen zak aan. Stop.. Je denkt nu, oh mooi dan ga ik dat niet meer doen. Prima, maar zoek wel een alternatief om te bewegen, iets wat je leuk vindt. Want voor je gezondheid is het van belang dat je gaat bewegen met als doel ontspanning, meer energie en een langere levensverwachting. En bewegen kan alles zijn, de trap i.p.v. de lift, een boodschap doen met de fiets i.p.v. de auto. Maar vind je het super leuk je huis te poetsen, of te werken in de tuin, dat is ook beweging. En een wandeling is ook prima en heb je een hond, maak het rondje wat groter.

Waarom we de plank volledig mis slaan, is omdat we in alles doorschieten en vergeten te voelen wat ons lijf ons vertelt.

Laten we daarom eens met ons gezonde verstand (ik mag aannemen dat je die hebt) beginnen.

Voeding:

 • Eet zo puur mogelijk: dan bevat het geen toevoegingen, er hangt n.l. ook geen pak sinaasappelsap aan de boom, dus pers hem zelf en je weet dat het alleen sap is.
 • Eet gevarieerd:
  • goede voeding bevat voldoende verschillende vitamines, mineralen, langzame koolhydraten, gezonde vetten en eiwitten
  • eet niet elke dag hetzelfde ontbijt of lunch (avondeten dat wordt doorgaans het meest gevarieerd)
 • Voel hoe je lichaam reageert: wordt je na het eten moe, opgeblazen, pijnlijke buik enz. dan past het eten niet bij jou. Maar kijk ook naar:
  • Je huid:is die volledig gaaf
  • Ontlasting: is het een mooie worst en met afvegen ben je eigenlijk geen toiletpapier nodig
  • Urine: licht van kleur
  • Haar en nagels: haar is niet vettig en niet droog, en de nagels zijn niet brokkelig
 • Drink voldoende water: gemiddeld 2 liter, maar bij inspanning en warm weer meer

Overige gezondheidstips

 • Bewegen: is van belang dat je het leuk vind (soms moet je je er wel toe zetten) maar uiteindelijk biedt het je ontspanning en plezier
 • Pijn in je lichaam: is een signaal dat je over je grens gaat, neem een stap terug
 • Denk bij alles wat je doet: hoeveel is de noodzaak dat je het doet, en wie plezier je ermee. Vragen die je jezelf zou kunnen stellen zijn:
  • doe ik het om een ander te plezieren of mezelf?
  • wat gebeurt er als ik het niet doe?
  • moet ik het zelf doen of kan een ander dat overnemen?
  • geeft het mij energie?

WAAROM WE DE PLANK VOLLEDIG MIS SLAAN?

OMDAT WE NIET LUISTEREN NAAR ONS LICHAAM EN ONZE GEEST!