Draagkracht en draaglast

Blog in het kader van een samenwerking met Beleef-coaching geschreven door Evelyn Reindinga

Wanneer je stabiel in het leven staat, en je het gevoel hebt dat je alles wel zo’n beetje onder controle hebt, lijkt het of je in een flow zit. Wanneer je achter de feiten aanrent, het gevoel heb dat je je uit de naad moet werken om alle bordjes in de lucht te houden, is die flow ver te zoeken.

Bovenstaande heeft alles te maken met draagkracht en draaglast. En een toverwoord in dit verband is: Mindset. Maar ja: Mindset is niet iets wat je heel gemakkelijk aan of uit kunt zetten, of eenvoudig kunt veranderen. Maar het is nu ook weer niet zo moeilijk om een kleine verandering in je gedachten en daarmee een grote verandering in je leven aan te brengen.

 

Voorbeeld:
Als je wakker wordt en denkt: “Oh nee, moet ik er nu alweer uit? Maar ik ben nog zo moe, ik wil liever nog even blijven liggen”, begint je dag totaal anders dan wanneer je denkt: “Yes! Een nieuwe dag, ik heb er zin in!” Maar ja, wat nu als je een avondmens bent? En je zéker een uur nodig hebt om goed wakker te worden? Dan is het nog steeds mogelijk om de dag fris en fruitig te beginnen; je hebt alleen wat meer doorzettingsvermogen nodig. Want reken maar dat je klaarwakker bent als je onder een koude douche stapt. 😉

Een foefje om de draagkracht groter te houden dan de draaglast, bestaat niet.Soms drukt alles net even zwaarder op je dan normaal; soms komt alles tegelijk. De omstandigheden, daar kun je niets aan veranderen, maar wel hoe je met die omstandigheden omgaat. En ja, soms is het goed om even te zwelgen in je problemen en narigheid. De kunst is om het zó te doen, dat je niet kopje onder gaat. En soms lukt het je zelf, maar soms heb je iemand anders daarvoor nodig.

Toen mijn kinderen pubers waren, verkeerden we als gezin soms in zwaar weer. De puberteit sloeg in als een bom en dat veroorzaakte heel wat ‘trilling’ hier in huis, soms ‘iets’ meer dan trilling. Ik vond het soms vreselijk moeilijk, want hoe moet je een kind die zo in beslag wordt genomen door hormonen nu op de juiste wijze begeleiden? Ik zat regelmatig met de handen in het haar. Op dagen dat mijn ene zoon uit school kwam met een boos gezicht, zijn tas in de hoek smeet en zijn jas onder de kapstok probeerde ik het zo positief mogelijk in te zien: Hij kómt tenminste nog thuis, heeft zijn tas nog bij zich en de jas is bíjna op de juiste plek. Niet dat het altijd lukte om het positief in te zien, maar het hielp soms wel. Want als ik me voorstelde dat het veel erger kon, dat hij bijvoorbeeld helemaal niet thuis kwam maar zich bezig ging houden met drugs of ergere dingen, vielen deze buien ineens enórm mee.

Relativeren is een gave, en iedereen kan het leren. Niemand zei dat het makkelijk was, Het Leven, maar het is wel prachtig mooi.

Een paar kleine tips om Het Leven dragelijk te maken:

  1. Bedenk voor je gaat slapen, wat het eerste is wat je de volgende ochtend moet of wilt doen en probeer daar zo veel mogelijk voor klaar te leggen: Als je van plan bent om te gaan hardlopen, leg je kleding dan vast klaar. Als je de kinderen naar school moet helpen en de lunchtrommels moet maken, zet alvast op het aanrecht wat je daarvoor nodig hebt, bekers, trommels, bordje, bestek. Je zult zien dat het een stuk gemakkelijker gaat in de ochtend als je alles al voor het grijpen hebt. Bovendien kun je relaxed gaan slapen omdat je daar alvast niet meer aan hoeft te denken.
  2. Lach! Zelfs als je niet ‘oprecht’ lacht, komt er toch nog een stofje genaamd Endorfine vrij die er voor zorgt dat je je nèt iets beter voelt.

Kun je nog meer tips en tracks gebruiken om meer geankerd te worden? Dan is het Beleef Vitaliteit pakket  geschikt voor jou. Dit wordt verzorgd door BELEEF COACHING EVELYN REIDINGA  & VIA ANITA NAAR VITALITEIT, waarbij in zes opeenvolgende afspraken drie coachingssessies krijgt met tips en trucs hoe jij rust in je hoofd kan krijgen en daarnaast krijg je drie VoetreflexPlus behandelingen waarbij je ontspanning gaat ervaren en daarnaast ook je energie weer terug krijgt.